Σύλλογος

Ιστορικό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» , ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί συνέχεια του συλλόγου των «εκ Κιουτάχειας» καταγομένων Μικρασιατών προσφύγων που ιδρύθηκε το 1964. Έδρα του είναι η πόλη της Ξάνθης και στεγάζεται σε παραχωρημένο από τον δήμο της Ξάνθης χώρο στην οδό Βας. Σοφίας 25 (τηλ. 2541070050).Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών, των παραδόσεων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Στάθμος στην πορεία του συλλογου υπήρξε η επίσκεψη πολυμελούς ομίλου προσκυνητών εξ Ελλάδος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Προύσσης κ. Ελπιδοφόρο στην Κιουτάχεια, είχε δημοσιεύσει ότι οι καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι για την λειτουργία στον εκεί Ιερό Ναό του αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος σημειωτέον παραμένει εγκαταλειμμένος εδώ και 89 χρόνια.Η επίσκεψη έγινε πράγματι. 130 περίπου επισκέπτες από την Ξάνθη καθώς και άλλες πόλεις της Ελλάδος, με κοινό χαρακτηριστικό τους ως τόπο καταγωγής τους την Κιουτάχεια, έφθασαν στην γενέτειρα των προγόνων τους, δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργηθούν όχι στην εκκλησία, αλλά ούτε και στα ερείπιά της προς αποφυγή επεισοδίων από οπαδούς του Κόμματος Εθνικής Κίνησης του κ. Μπαχτσέλ, ως εδήλωσαν οι επίσημες αρχές. Τελικά οι προσκυνητές αρκέσθηκαν σε μια επίσκεψη στον αυλόγυρο, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος, έψαλλε τρισάγιο στη μνήμη των εκλιπόντων ομογενών κατοίκων της Κιουτάχειας και άναψαν τα κεριά τους στον κήπο της Εκκλησίας η οποία ανήκει σήμερα στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Σε ετήσια βάση ο σύλλογος μας τελεί επιμνημόσυνη δέηση από τον σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού που τιμάται στις 14 Σεπτεμβρίου με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ΦΕΚ Α 234 / 13.10.1998).

Συμμετέχουμε στις γιορτές Παλιάς Πόλης του δήμου Ξάνθης που διαρκουν οκτώ μέρες αρχίζοντας το πρώτο Σάββατο από τον εορτασμό της μνήμης της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου ένδοξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στις 29 Αυγούστου.

Το στέκι του συλλόγου μας βρίσκεται στην οδό Ιωακείμ Σγουρού, σε μια ευρύχωρη αυλή με αυθεντικές μικρασιάτικες γεύσεις καθώς και με εδέσματα της ώρας. Καθ’ όλη την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης ο σύλλογος μικρασιατών σε συνεργασία με παραδοσιακά μουσικά σχήματα δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα παραδοσιακού γλεντιού που παραπέμπει σε θύμησες μιας άλλης εποχής. Οι μουσικές από την τουρκόφωνη παράδοση της Καππαδοκίας (που υπήρξε κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού), μέχρι την κοσμοπολιτική Σμύρνη (της οποίας τα αρώματα συνδυάζουν μοναδικά την Ανατολή με την Δύση), από τις παρυφές του Πόντου μέχρι την Ήπειρο και από την Μακεδονία και Θράκη μέχρι τα νησιά του Αιγαίου μας όπως επίσης και επιλογές από το ρεμπέτικο και λαϊκό ρεπερτόριο, παρουσιάζονται με τον πλέον αυθεντικό και αρτιότερο μουσικά τρόπο.

Συμμετέχουμε στις εθνικές επετείους με παρελάσεις και δοξασίες. Με πρωτοβουλία της ένωσης αποστράτων Αξιωματικών του νομού λειτουργούμε μαζί με άλλους συλλόγους ως ‘‘ανάδοχοι’’ παρεκκλησίων στα Πομακοχώρια Ξάνθης όπου πλέον δεν διαμένουν χριστιαννικές οικογένειες. Την περίοδο του Δωδεκαημέρου διοργανώνυμε εκδηλώσεις με τα κάλαντα των ημερών. Ευετηριακά οργανώνουμε κοπή βασιλόπιτας και έναν μεγάλο ετήσιο χορό. Συμμετέχουμε έντος του νομού σε εορτασμούς τοπικών Αγίων όπου κυρίως σε χωριά όπου διαβιούν απόγονοι προσφύγων.

Συμμετέχουμε με ποικίλες εκδηλώσεις στις λαογραφικές και αποκριάτικες εορτές την ευρύτερη περίοδο του Δεκαημέρου. Το παιδικό και εφηβικό κομμάτι του συλλόγου μας συμμετέχει στις γιορτές νεολαίας του Δημου Ξάνθης στην καρδιά της Άνοιξης.

Τακτικά διοργανώνουμε και παρακολουθούμε διαλέξεις ιστορικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών που σχετίζονται με το έργο μας. Πολλά ειναι και τα ταξίδια μας στην γη των προόνων μας και στην Βασιλεύουσα Πόλη μας.

Διαθέτει τρία χορευτικά τμήματα ενηλίκων, δύο χορευτικά τμήματα (παιδικο και εφηβικο) τμήμα χορωδίας καθώς και τμήμα θεάτρου. Έχουμε φτιάξει μια πλούσια ιματιοθήκη με πολλες φορεσιές υψηλης πιστόητας κατά την παραδοσιακή ραπτική αλλα και κάποια γνήσια κομμάτια που εντοπίσαμε σε σπίτια μελών μας και φυλάμε ως κόρη οφθαλμού.

Σκοπός

Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών, των παραδόσεων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Διοικητικό Συμβούλιο

Κατσούλης Ιωάννης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ρωμανίδου Παρασκευή
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μιχαηλίδου Γεωργία
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καϊλάρης Στράτος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χατζηευστρατίου Παρασκευή
ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ

Νταουτίδης Χαράλαμπος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ

Μεϊμαρίδου Χρυσούλα

ΜΕΛΟΣ

Χατζηευστρατίου Δημήτρης
ΜΕΛΟΣ

Κυριάκογλου Ιωάννης
ΜΕΛΟΣ

Οργανόγραμμα

Το ανώτατο όργανο λειτουργίας του συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση. Συγκαλείτε κάθε χρόνο, τουλάχιστον μία φορά για την έγκριση του απολογισμού (δράσεων και οικονομικών) και του επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς βεβαία και κάθε τρία χρόνια για την εκλογή νέου ΔΣ και των άλλων διοικητικών οργάνων.

Ο Σύλλογος έχει εκλεγμένο από τη Γενική συνέλευση 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Η δράση του συλλόγου Βασίζεται στον εθελοντισμό των μελών του, αλλά έχει και εξωτερικούς συνεργάτες για την οικονομική – λογιστική και νομική υποστήριξη. Έχει ακόμη επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες για τις προτάσεις και τα project που υλοποιεί.

Τέλος κάθε εργαστήριο έχει επιτροπή λειτουργίας και συντονιστή για την εύρυθμη του λειτουργία του, π.χ. για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες [χορός – μουσική θέατρο]

home