Με αφορμή την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης στον ελλαδικό χώρο και φυσικά στην πόλη μας, την Ξάνθη, ο σύλλογος σχεδίασε ένα πλάνο εργασιών – ΕΡΕΥΝΑΣ. Οργάνωσε ομάδες δράσης, ( μέλη και εξωτερικούς συνεργάτες – καλλιτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό) με σκοπό την παρουσίαση στο ευρύ κοινό, των τόπων εγκατάστασης του εκτοπισμένου πληθυσμού στην περιοχή μας σύμφωνα με τα σημερινά χωρικά δεδομένα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσφύγων που κατοίκησαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Στόχοι του συλλόγου κατά την έρευνα:
- Συζήτηση και προβληματισμός γύρω από το θέμα της άφιξης των προσφύγων, της εγκατάστασης και της κοινωνικής αφομοίωσής τους και του τρόπου με τον οποίο η ένταξή τους στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ξάνθης μετασχημάτισε την πόλη και τον πολιτισμό της.
- Οργάνωση σειρά σχετικών εκδηλώσεων και δράσεων, σε συνεργασία με τη ΦΕΞ και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, που αφορούν την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και την σχέση που δημιουργήθηκε κατά την άφιξη των προσφύγων με τους πληθυσμούς της περιοχής, χριστιανικούς και μουσουλμανικούς.
- Ανάπτυξη προϋποθέσεων για την οργάνωση ενός δικτύου εργασιών μέσα στην πόλη όσο και στα χωριά του νομού Ξάνθης με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και εκθεμάτων και εν συνεχεία στην μελέτη και παρουσίαση τους.
Αποτέλεσμα της έρευνας είναι:
- Η Καταγραφή και ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής
- Η Συγκέντρωση υλικού για μια συλλογή, αρχείο και βιβλιοθήκη
- Η Κατοχύρωση - πνευματικών δικαιωμάτων και ανάδειξη των τεκμηρίων
- Η Ασφάλεια - Αρχείου - Συλλογών
- Η Δημιουργία εκθέσεων και άλλων παραγωγών
- Και η συνεργασία των Φορέων
Δείτε παρακάτω κάποιες από τις παραγωγές μας.
Με την συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο σύλλογος μας σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, προγραμμάτισε μια σειρά από δράσεις για το 2022, οι οποίες περιλαμβάνουν, την έκδοση του παρόντος επετειακού τόμου, ο οποίος φιλοδοξεί να συμβάλει με τεκμηριωμένα στοιχεία τα οποία αφορούν την άφιξη και εγκατάσταση του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην περιοχή της Ξάνθης, θεατρική παράσταση με θέμα την εκδίωξη και μετεγκατάσταση των προσφύγων, συναυλίες με τους κύριους εκπροσώπους της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης, διαλέξεις με λαογραφικά στοιχεία για τον προσφυγικό ελληνισμό.
Η διεύρυνση της στοχοθεσίας του συλλόγου μας αποτέλεσε κύριο μέλημα για το παρόν διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αξιοποίησε την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες είχαν ανασταλθεί, με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας και την καταγραφή και τεκμηρίωση των στοιχείων της. Ευελπιστώντας στην ευμενή αποδοχή του εγχειρήματος μας, ευχαριστούμε την ερευνητική ομάδα, καθώς και όλα τα μέλη του συλλόγου τα οποία βοήθησαν παντοιοτρόπως στις παραπάνω προσπάθειες. Γιάννης Κατσούλης 2021.
Ξεφυλλίστε το βιβλίο μας ΕΔΩ
Δείτε στο βίντεο μία από τις παρουσιάσεις που οργανώσαμε στο Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Ξάνθης. «Γνωριμία με το προσφυγικό παρελθόν της Ξάνθης: άφιξη & εγκατάσταση των προσφύγων, στεγαστική αποκατάσταση και χωρικοί μετασχηματισμοί»
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 ώρα 19:00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Ομιλητής η κ. Ειρήνη Χαρά Τσετινέ, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ
Η ομιλία αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην περιοχή της Ξάνθης, το ιστορικό δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών, την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών και την καταγραφή – αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασής τους.
Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης
Έκθεση … στην Ξάνθη την “μη ανταλλάξιμη”
Η έκθεση στην πάνω πτέρυγα του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα περιλαμβάνει:
- Υλικό από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου με στοιχεία, οικονομικά, επαγγελματικά, καθημερινής ζωής, θρησκευτικής λατρείας κλπ, των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη
- Banners με κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»
- Χάρτες που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης τις καταγωγές τους και τον τόπο προέλευσης τους.
- Αναγνωστήριο (χώρος στον εκθεσιακό χώρο με βιβλία σχετικά με το θέμα μας)
Επιμέλεια – Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ξανθόπουλος Πασχάλης (σκηνοθέτης), Ισιδώρα Βουλκίδου (βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος), Κωνσταντίνος Βλάχος (φιλόλογος-γλωσσολόγος), Σταυρούλα Ανέστη (Ιστορικός), Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου (Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ), Μαρκέτα Σπανού (εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων), Ζάχου Κατερίνα (Μουσειολόγος), Γιάννης Κατσούλης μουσικολόγος.
Διάρκεια έκθεσης : Ιανουάριος 2022– Δεκέμβριος 2023 στο ωράριο του Μουσείου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων»
Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και την σταδιακή είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «1922, η άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στις ειδικές απαιτήσεις κάθε τμήματος. Μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη μουσειακή έκθεση οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να βιώσουν το αίσθημα «του πρόσφυγα», το αίσθημα του εκπατρισμού αλλά και την ανάγκη της επιβίωσης. […] περισσότερα στο Ημερολόγιο μας.